In het woud van webbouwers de juiste kiezen…!


Een schier onmogelijke zoektocht voor ondernemers…

Sinds het internet bestaat, is er een  nieuwe beroepsgroep ontstaan, te weten : web-bouwers en snel daarna webdesigners. Waar voorheen nog specialistische kennis van codes, html, Java en scripts nodig was, inclusief een paar goed functionerende ogen en razendsnelle vingers die over het toetsenbord scheerden. Anno 2015 kan een kind de was doen om een website, functionerend en wel, online te krijgen. Maar heeft u dan dat wat u wil ?

“Kost toch weer een hoop tijd en eerlijk gezegd ben ik er helemaal niet tevreden over”, hoor ik u roepen.

Toch maar de weg kiezen naar een echte professional. Een professional die precies dat doet wat u wilt. Wat (natuurlijk) niet al teveel mag kosten en liever gisteren dan vandaag uw site in elkaar “flanst.

‘Zo moeilijk kan dat toch niet zijn, die gasten doen dat dagelijks”.

De speurtocht begint uiteraard op het internet, want Google is uw vriend en een webdesigner die bovenaan staat, moet wel de juiste zijn.  U wil acuut van uw “probleem” af zijn ? Toch gaat u even verder kijken en voordat u het weet surft u uiteindelijk wezenloos op het internet en ziet u binnen de kortste keren door de bomen het bos niet meer. Wat een aanbod! Wat een verschillen! Waar zijn de prijzen ? Bij wie moet ik zijn??!!??

Vooruit, u laat uzelf niet uit het veld gaan en “beperkt” uw zoekopdracht door een geografische zoekopdracht eraan toegevoegd. Kijk! De eerste stap van vooruit denken is een feit. Desondanks had u eigenlijk nog meer moeten vóórdenken, alvorens na te denken en is haastig spoed, zoals zo vaak, zelden goed. Nog los van alle toekomstige frustraties, verwachtingen en overschrijding van uw budget.

“Zijn webbouwers zulke boeven dan ?” Nee, integendeel, maar uw spontaan opwellend verwachtingsmanagement komt totaal niet overeen met de realiteit. Even achterover leunen en wat zaken op papier zetten is het credo. In dit artikel probeer ik u een aantal aanknopingspunten te geven die u helpen met de beoordeling van de keuze voor de juiste webbouwer/webdesigner.

De zoektocht

Eerst uw netwerk….
Nog los van uw doelstellingen voor uw website, kunt u gerust al eens oriënteren wie uw site zou kunnen maken, maar in plaats van de computer te pakken, nut eerst uw eigen netwerk uit. Klanten, leveranciers, zakelijk partners, bevriende zakelijke relaties. Zij hebben al veel eerder samengewerkt met een webdesign – bureau en hebben in 9 van de 10 gevallen ook al eens eerder hun neus gestoten. Zij kunnen u enerzijds de valkuilen en leergeld aangeven, anderzijds de in hun ogen geschikte webbouwers aanwijzen. Noteer deze en ga op een rustig moment naar de sites en geeft uw eigen oordeel met een rapportcijfer aan. Wat vertellen ze ? Wat laten ze zien ? Welk gevoel geeft u het.

Let op : probeer in uw netwerk niet familie, vrienden of kennissen te raadplegen. Veelal hebben zij niet genoeg kaas gegeten van de materie en u, als kritisch en professioneel ondernemer, kunt bijna geen “nee” zeggen als neefje plots op de proppen komt. Sowieso geen geldzaken doen met familie en vrienden, want dat leidt altijd tot discussies en in de familiaire sferen kan dat aardig uit de hand lopen. Maar dat is mijn mening (maar)

Inspirerende collega-aanbieders…..
Nadat u alle websites eens heeft bekeken, gaat uw zoektocht verder. U kijkt naar uw collega-aanbieders en leert van de Do’s & Don’ts en schrijft deze op. Kijk ook naar websites die u zelf als prachtig ervaart.

Google…
Bent u nog niet tevreden met uw lijst of heeft u er nog geen goed gevoel erbij, dan blijft nog altijd Google over. Maar hier dient u wel eerst wat voorwerk te doen alvorens zoekopdrachten in te voeren. Waar u bijvoorbeeld aan zou moeten denken: dient mijn webbouwer in de nabijheid gevestigd te zijn ? Welk platform is voor mij het meest geschikt ? En kiest u voor (tip) opensource (WordPress, Joomla, Magento, Oscommerce etc etc.) of liever toch voor closedsource ? Closed-source – software is software die door de webbouwer zelf is gemaakt. Bij closedsource bent u wel afhankelijker van uw webbouwer. Daar later meer over.

Bent u meer genegen naar een website die veel uitstraling en design moet hebben of gaat u meer naar het functionele ? Denkt u verschillende databases te moeten koppelen ? Bijvoorbeeld geautomatiseerde leverancierslijsten, crm – en financiële- systemen die feilloos met uw website moet werken. Allemaal vragen die u vooraf beantwoord moet hebben voordat u de zoektocht hervat.

Om het u niet nog verwarrender te maken hieronder een handige checklist met toelichting die u als kapstok kunt gebruiken om de juiste leverancierskeuze te maken:

Locatie
Is locatie voor u belangrijk ?
Zoek dan in een straal van maximaal 15 kilometer. Er zijn er zoveel dat er heus een paar goede tussen zitten. Nederland kent geen achterland, zeker niet met een internetpenetratie van meer dan 95%, dus dat mag geen probleem zijn.

Is design, beleving, uitstraling het meest belangrijke ? Zoek dan eerder naar een grafisch vormgever dan een webbouwer. De vormgever heeft altijd “das gewisse etwas” wat een webbouwer niet heeft. Het omzetten van design naar daadwerkelijke bouw is in principe een peulenschilletje voor webbouwer. De meeste webdesignbureaus hebben deze twee vaklieden in dienst. Wilt u het zeker weten, vraag dan of zij een DTP’er, art director of gecertificeerd grafisch vormgever in huis hebben.

Is functionaliteit en techniek het meest belangrijke voor u ? Ga dan op zoek naar een echte webbouwer annex programmeur. De programmeertaal is niet altijd van belang, maar bij voorkeur opensource. PHP is daar een voorbeeld van. ASP van Microsoft is weer een voorbeeld van closedsource (deels).  Nog belangrijker is dat de webbouwer op zijn minst MySQL (opensource) kent, erg belangrijk voor het kunnen koppelen van databases.  Stelt u die vraag gewoon en vraag om voorbeelden uit hun klantenportfolio.

Prijs en Budget
Een van de lastigste aspecten om uiteindelijk zeker te zijn dat u de juiste leverancierskeuze heeft gemaakt. Een website en/of webshop kost gewoon geld. Gevaarlijk voor u is het als het bedrag te laag of te hoog is. Goedkoop=duurkoop, maar aan de andere kant kunt u uw geld maar één keer uitgeven.

Waar moet u opletten ? Begint u toch gewoon met de vraag wat het uurtarief is. Deze mag niet lager dan € 45,00 maar ook niet hoger dan € 90,00 zijn. Maar dan heb ik het puur om webbouw – of webdesignbureaus. Reclame, media, marketing- en communicatiebureaus hebben nu eenmaal een naam hoog te houden met dito kosten. Deze kosten moeten gewoonweg in hun kostprijs verwerkt te worden en vallen daardoor hoger uit. Het voordeel van deze bureaus is dat zij hoger opgeleid personeel in dienst hebben, veelal professionals met een lange staat van dienst waardoor de kans op tevredenheid stijgt. Ik zie u denken.. garanties bestaan niet.

Het is misschien een vreemde vraag om te stellen, maar vraagt u eens aan de leverancier wat hun kostprijs per personeel per uur is ? Niet veel bureaus hebben dat in kaart. U kunt dit dan mooi pareren met de opmerking hoe men dan aan het, in uw ogen veel te hoog uurtarief komt. “ooh, omdat dit de gangbare marktprijzen zijn?” Mooie onderhandelingspositie toch ? Succes verzekerd!

Daarnaast moet u ook realistisch zijn wat u wil. Een simpele site met wat pagina’s of een blog om te kunnen uitten. Dan volstaat een budget tussen € 500 tot € 1500. Een uitgebreidere site tussen € 2500 tot € 5000. Een site die perfect past en onderdeel is van uw propositie en positionering tussen € 5000 tot € 10.000. Een basis webshop(je) tussen € 2500,00 en € 3500,00 (woocommerce), ietwat uitgebreider (OScommerce, Opencart vanaf € 5000 en de grote webshops (Magento) vanaf € 7500.

Bovenstaande prijzen zijn realistische schattingen en gebaseerd op mijn ervaring met talrijke organisaties.

En dan heeft u nog maar een site/shop. Dan heeft u nog geen grote koppelingen met databases, talloze betaalmogelijkheden, keurmerken, interactie-elementen en vele modules die passen bij een site en shop. Die partij die dit bij u overzichtelijk kan maken. Die de juiste vragen aan u stelt en u behandelt alsof u de allereerste klant bent met een unieke wens (want dat bent en heeft u!), dan mag u al voor een stuk relaxed achterover leunen.

Veiligheid en flexibiliteit
Ik heb dit al eerder vermeld. De keuze tussen opensource en closed-source – systemen is ook een keuze in uw flexibiliteit. Bij een opensource – systeem bent u en uw webbouwer/webdesigner eigenlijk geen eigenaar van de site/shop. De opensource- community is zo groot dat niemand beslag zal leggen op uw investering. In mijn optiek dient u altijd voor een opensource – systeem te kiezen. Talrijke voordelen, maar misschien één van de belangrijkste is dat u flexibel bent. U kunt vrij makkelijk overstappen naar een ander webdesignbureau daar de kans aannemelijk is dat vele bureaus ook de kennis van uw systeem hebben en deze feilloos kunnen overnemen.

Heel anders bij een closedsource – systeem. Een onverhoopt conflict met uw webdesigner kan tot dure en vervelende conflicten leiden waar u vaak machteloos tegen aan moet kijken. Bezint eer ge begint.

Veiligheid in de zin dat uw webbouwer in staat is om uw website up-to-date te houden, upgrades doorvoert om hacks zoveel mogelijk te voorkomen. En zou uw website plots verdwijnen, dan staat de backup natuurlijk al lang klaar om weer online te gaan. Kies altijd voor een bureau die uit meer dan twee personen bestaat. Er is altijd iemand ziek, druk, op vakantie en uitgerekend op het moment dat u hem/haar nodig heeft.

Service en bereikbaarheid

Maatwerk, proactief, u staat centraal, beste service, hoogste kwaliteit en we staan altijd voor u klaar. U kent dat wel. Absoluut gemeend toen zij het schreven, maar de werkelijkheid ligt anders. Zij beloven u van alles, want ze willen allemaal graag de opdracht. En terecht! Zoek naar de klik, luister naar uw gevoel en stel onmogelijke vragen rondom dit onderwerp. “u kunt mij zelfs ’s-nachts bellen!”, “wij kijken niet op een uurtje meer of minder”. Dat zijn antwoorden die niet realistisch zijn en niet mogen passen binnen uw verwachtingen. Dank hen vriendelijk en zoek verder naar eerlijkheid en realisme.

Vindbaarheid en beloften.

De grootste valkuil die een webdesigner kent, is die onvermijdelijke vraag van u : “als ik mijn website door u laat bouwen, ben ik dan ook vindbaar bij zoekmachines als Google ?” En daar gaan vele bureaus nat. Net zoals een echte professionele website bouwen een specialisme is, zo is dat ook met onlinemarketing. Laat staan zoekmachineoptimalisatie. Enkel onlinemarketing-bureaus met webdiensten in hun portofolio kunt u serieus nemen, maar daar hangt ook meteen een aardig prijskaartje aan vast (overhead). Verdeel en heers is het credo.

Uw webdesigner in kwestie hoeft maar aan één voorwaarde te voldoen. Naast eerlijkheid, een systeem bouwen die in de ogen van een zoekmachine (google) uitstekend leesbaar is en voldoet aan vele zo niet alle technische conventies. Het is oprecht onmogelijk om van een webdesigner te verwachten dat zij de vindbaarheid even realiseren, daar komt echt wat meer bij kijken.

Een webdesign-bureau die een nauwe samenwerking heeft met een onlinemarketing-bureau / – specialist kunt u als serieus beschouwen. Diegene die zegt het allemaal zelf te kunnen doen, wil enkel de opdracht.

Testvraag : tijdens het bouwen van de site komt altijd tekstcontent om de hoek kijken. Vraag aan de webdesigner hoe hij daarmee omgaat. Geeft hij/zij alleen maar aan dat u de content moet opleveren, zonder ook maar één woord te spreken over een gedegen zoekwoordenonderzoek om vindbaarheid te realiseren, dan heeft u antwoord genoeg. Want u schrijft over makelaardij terwijl u had moeten schrijven over “huis kopen”, “droomhuis bezocht”, “begeleiding in het vinden van mijn huis”

Tip : vergeet niet vooraf te vragen wat de kosten zijn nadat de website is opgeleverd om de site vindbaar cq. rendabel te maken.

Ideas and concepts in this article or its attachments copyright Mark Eurlings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *