Gypsy Enterprise

Ondernemen tijdens je vakantie…

Voordat ik begin te vertellen, eerst even een SWOT-‘tje  over ondernemen in Tenerife.

Santa Barbara Golf Hotel

Strength

 • In Tenerife kun je 24 hours werken onder een stralende zon en/of aangename nacht met acceptabele temperaturen.
 • BTW is niet 21%, niet 20% maar 7% (!)
 • Business opstarten in Tenerife is hoop papierwerk, maar met een goede accountant en fiscalist kun je snel klaar zijn.
 • De lokale bevolking spreekt perfect Engels (i.t.t. een aantal jaren geleden).
 • Geen noemenswaardige criminaliteit
 • Zeer vriendelijke, behulpzame, verzorgde, sportieve en vaak mooie mensen.

Weakness

 • Internet is traaf. WIFI vaak gecodeerd of je moet er zwaar voor betalen.
  Update mei 2015 : Men is bezig met het uitrollen van Fiberglass.
 • Hoge werkloosheid onder de jongeren, maar dat biedt ook kansen.
 • (Te) hoog toeristisch gehalte
 • Weinig Industrie

Opportunity

 • Café’s, restaurants, bars en hotels hebben het zwaar hier. Het aanbod is enorm en de prijzen belachelijk laag. Zeker in verhouding tot Nederland. En nu de crisis al jaren over Spanje en dit eiland waait, doen bedrijven er alles aan om klanten binnen te halen.
 • Vanaf kerst t/m april en van juli t/m oktober is het volle bak op toeristisch gebied.
 • Dit eiland is helemaal gefocust (en gefrustreerd) op horeca en toerisme en heeft voor de rest totaal geen idee wat er nog meer mogelijk is, lijkt het.
 • Algemeen : Wifi is naast zuurstof, eten en drinken toe getreden tot de eerste levensbehoefte van Maslov (misschien nog niet bij alle oudjes).

Thread

 • In november tot kerst december, mei en juni is het in Tenerife slappe hap qua toerisme.
 • Veelal ouderen komen hier (gezonde lucht, helend radioactief mineraalzand, klimaat) om te overwinteren. Maar ik voorspel dat gezinnen van onze leeftijd dit plekje gaan herontdekken, dat kan bijna niet anders.

Sundown tenerife

Gypsy Enterprise Hamed van Cadena Restaurant

Ik zit dus hier in een prachtig resort vlak aan zee. An sich niet erg veel te doen, maar een paar stappen buiten het hotel en je hebt aan de kleine boulevard een paar leuke en relaxte cafeetjes,restaurants, winkeltjes. En dit aan de oceaan.
Ik heb met een aantal ondernemers hier gesproken en ze doen er alles aan om het naar je zin te maken en je te behouden als klant. De prijzen zijn bizar. Een mega kop koffie 1,20 tot 1,70 en veul lekkerder dan die drab die wij soms krijgen in NL. Pulletje bier (1,50) en het eten is fantastisch. Je moet verdomde je best doen om 30 euro te halen voor 2 personen met een goede fles wijn, cola, bier. Daarnaast geven ze ook het nodige weg.

Dus ‘s morgens voor mij reden genoeg om weer naar beneden te lopen voor mijn portie internetnieuws, kop koffie en ouwehoeren met de locals. Zo hebben we Hamed (Marokkaan van het andere soort als wij al dat gekleurde media-nieuws uit Nederland mogen geloven), die zijn leuke restaurantje is gestart. Niet veel bijzonders overigens, maar gewoon lekker en relaxed.

Het vervelende voor hen is dat ze altijd moeten leuren om toeristen naar binnen te praten. Ik vroeg aan Hamed of hij dat niet vervelend vindt om dit altijd te moeten doen ? Hij gaf aan van wel, maar zijn bevriende collega-aanbieders doen dat ook! Ik vroeg aan hem hoe hij het zou vinden om het niet of nauwelijks meer te hoeven doen door simpelweg wat aanpassingen te doen ?

Cadena Restaurant Tenerife
Cadena Restaurant Tenerife
In het begin was hij nogal afwachtend, maar nu neemt hij mij serieus Ik zei tegen hem: “Koop op de markt of bij je leverancier vers fruit of groente. De mooiste die je kunt vinden. Maak een mooie houten groentenbak met wat groen erom heen en zet deze schuin vlak voor je restaurant-entree. Je houten bakjes natuurlijk op wieltjes om het makkelijk te verplaatsen bij opening/sluiting. Wordt het te kostbaar om elke keer fruit te kopen, dan koop je wat plastic spul. Als je dat gedaan hebt, hang je wat simpele groene of gekleurde plantjes aan het plafond van je terrasoverkapping. Wat lampionnetjes etc. Dan een waterbestendig geluidsboxje met zachte passende muziek (en niet dat Spaans of Marokkaans gejengel, moest-ie wel om lachen) en moet je dan eens kijken”.
Geloof het of niet. De dag erna had hij de plantjes al hangen en daags erna de groenten en fruitbak. De boxjes moest hij mee wachten, bang dat collega-aanbieders zich zouden beklagen. Resultaat, de tent loopt makkelijk vol zonder echt meer te hoeven leuren.
Gevolg, ik kan niet meer stuk bij hem en hij vroeg wat ik wilde hebben voor mijn tips. Ik wilde niks, maar he insisted dat ik op zijn minst nog een keer bij hem moest komen eten met Saskia. So we did en hij heeft uitgepakt, niet meer normaal. Ander gevolg : of ik nog meer ideeën had :-). Ik heb er nog wel een paar, maar zei tegen hem dat als hij het niet erg vindt, dat ik die ideeën kwam vertellen bij een eventueel volgende verzoek

Ocean Tenerife

Gypsy Enterprise Lava Beach

Vlak naast Hamed ligt een koddig Engels koffie-huisje waar je ‘s avonds ook wat kunt eten. De enige tent die om 09:00u ‘s-morgens open is. Ietwat onaantrekkelijk aangekleed en typisch Engels personeel ( a bit rough, maar toch aardig). Maar de perfecte plek om ‘s morgens wat internetnieuws op te halen en een kop koffie te drinken. Toen ik vroeg of hij het erg vond als ik mijn laptop mee zou brengen om wat “werk” te doen, was dit OOK geen enkel probleem.

Office at the Sea

We hebben het al omgedoopt naar “Office at the Sea”. Nog net niet dat hij mijn plekje reserveert, maar hij heeft wel al een verlengkabel aangelegd voor als ik stroomtekort zou hebben (zover gaan die gasten dus al, everything to make your life as comfortable as possible). Ik zei tegen hem: “Waarom lanceer je geen “Office at the Sea” in de perioden dat het rustig is ? Bordje voor de deur “For the fools they think besides Oxygen, Internet is a necessity” Nu even serieus “Office at Sea from 9 till 12” (then it’s over and you have got to go back to your wife and children).

Enige wat hij moest doen was zijn gratis (slappe) wifi in stand te houden, en een extra “sterker” Wifi- kanaal of internet aan te maken. Voorwaarde : 4 tot 6 plaatsen beschikbaar, drankje verplicht en bij succes kan klant een bedrag betalen voor goede wifi en werkplekje. (Never ask money for Wifi, only when it’s lousy you may pay for a better WIFI). En alsof de duvel ermee speelt, twee dagen later had hij het georganiseerd, althans de twee verschillende WIFI’s.

Ik heb nu 7,2 MB/s. Hij heeft het zelfs zo geregeld dat 1 gebruiker maximaal 8 MB/s kan krijgen, maar bij meerdere gebruikers maximaal 3 MB/s) en dat is nog steeds een vijfvoud van wat je hier maximaal kunt krijgen. De volgende stap zou de inrichting zijn, maar hij wist nog niet hoe. Leuk toch! De koffie kost mij tot einde vakantie geen stuiver en hij vroeg mijn visitekaartje om foto’s en ervaring op te sturen

Idee  : Start Gypsy Enterprise  Ga naar landen waar het goed toeven is, maar waar het internet nog niet dat niveau heeft bereikt wat wij in Nederland kennen. Ga op zoek naar perfecte locaties waar elke extra toerist welkom is, maar waar ze met oogkleppen op leven en hun totale inspiratie in vernieuwing zijn verloren. Start een franchise-concept en de ervaringen, en installatie aan voor een fee(‘tje) en vraag voor elke euro fatsoenlijke wifi een klein stukje commissie. Zoek een lokale internet-router-specialist of eentje in Nederland die op afstand kan inloggen om zaken te fixen, te verbeteren, in te stellen. En klaar is Kees. Naam ? Gypsy Enterprise. “Work where ever you want on the most beautifull places in the world without a hazzle”. Je zou dan nog een Business-abonnement kunnen afsluiten voor Ondernemers/Managers en een Toerist-abonnement voor de gebruikelijke Facebook, Whatapp, Email, Tripadvisor, Twitter, Dubsmash).

Leg het concept vast en patenteer het. Zoek een Amerikaans/Engelse law-firm die per land (gebied) jaagt op copy-cats.

Proost (was niet ‘s ochtends, maar euh…wat later)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *